ALLT OM MOBILT BREDBAND

Få tillgång till internet på din bärbara dator när du är borta från kontoret eller hemma med en mobil internetanslutning. Läs vår guide till de olika alternativen som finns tillgängliga för att hjälpa dig hitta den rätta dealen för dig.

Det fanns en tid när datorerna var jobbiga och besvärliga och internetanslutningar krävde en fysisk ansluten anslutning, vilket innebar att internet bara fanns på våra kontor och i våra datorrum.

Webbteknik och maskinvara har kommit långt sedan dess, vilket gör det möjligt för oss att ta webben med oss ​​vart vi än går tack vare mobilt bredband. Men exakt hur fungerar mobilt bredband, vem är det bra för och vem har de bästa mobila bredbands erbjudanderna?

Den här guiden kommer att svara på alla dessa frågor, vilket ger dig en komplett guide till mobilt bredband, från dosor till trådlösa.

 

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband hänvisar inte till internetåtkomst på din mobiltelefon, utan snarare möjligheten att ansluta din bärbara dator eller laptop till webben med hjälp av telefonsignaler.

Nu har inte alla bärbara datorer och laptops den här typen av anslutning inbyggd och behöver istället ett mobilt bredband som du kan pluggar in i via en USB-port på din dator.

Du får en dosa från en bredbandsleverantör och ansluter till internet via det nätverket. Det innebär att du kan surfa på nätet var som helst, från ett tåg eller i mitten av en skog om du vill: så länge du kan få en mobil signal kan du få mobilt bredband.

Varför använda mobilt bredband?

Om ditt jobb eller livsstil kräver att du reser mycket, om du till exempel åker på affärsmöten, du kan kanske spendera mycket tid på kollektivtrafik. Med en mobil bredbandsanslutning kan du till exempel arbeta online på ett tåg.

Visst, din smartphone kan också ge dig tillgång till webben, men vissa telefoner stöder inte flash och kommer inte att göra vissa webbplatser fullständiga. Det är också mycket lättare att redigera dokument med ett helt tangentbord och en mus än på en fyra tums skärm – och det är om du antar att telefonen ens stöder filformatet för de dokument som du behöver redigera.

På samma sätt, om ditt arbete tar dig till avlägsna platser där du inte kan få en trådbunden eller wi-fi-anslutning, skulle mobilt bredband kunna låta dig fortsätta arbeta. Ett bra exempel kan vara en tidningsfotograf på ett landsbygdsområde, som skulle kunna skicka bilder tillbaka till kontoret med mobilt bredband.

Du kanske är intresserad av mobilt bredband om du är student som bor i ett studenthus, eftersom du inte kommer att kunna starta ett bredbandskontrakt där du bor.

En fördel med mobilt bredband är att det är relativt billigt också.

 

Nackdelarna med mobila bredband

Webbåtkomst var som helst låter bra på papper, men i praktiken är din åtkomst begränsad till vart du kan få en signal. Styrkan och stabiliteten hos den här signalen bestämmer också kvaliteten på din anslutning.

Detta kan vara ett problem om du reser på ett tåg eftersom du kommer att flytta genom områden med varierande signalstyrka och kvalitet i snabb takt. Om du befinner dig mitt i uppladdningen eller nedladdningen av något viktigt, kan din anslutning avbrytas.

När du registrerar dig för en dosa kommer du att se erbjudanden annonsera hastigheter på ”upp till” 30Mb/s (Megabits per sekund) eller ”upp till” 50MB/s, men det garanterar inte att du får denna hastighet.

Ju snabbare din anslutning är desto snabbare kommer du att kunna ladda upp och ladda ner filer. Detta innebär att webbsidor laddas snabbare och nedladdningar kommer att slutföras snabbare. På samma sätt, om du överför bilder till Facebook eller Flickr, kommer en snabbare anslutning att få dina bilder upp på nätet snabbare.

Den andra nackdelen är användningsrestriktionerna. Du kommer osannolikt att hitta några ”obegränsade” mobilt bredband erbjudanden som du kan med vanligt bredband. I stället får du en Gigabyte-gräns på något som 1GB, 2GB eller 5GB.

Ju större mängden är desto dyrare kommer avtalet att vara. Medan vardagliga surfare på nätet sannolikt kommer att vara nöjda med en mindre gräns, kommer alla som vill ladda ner musik och video eller spendera mycket tid online troligtvis att behöva en högre gräns.