BREDBANDSHASTIGHETER

Vilken bredbandshastighet behöver jag?

 

Super snabba fiber bredbands erbjudanden kan låta aptitretande, men är det helt nödvändigt för ditt hem? Vill du ha bra hastighet eller minska kostnaderna. Om det gäller det sistnämnda, kan det vara värt att överväga långsammare, billigare ADSL-internet istället.

Bredbandshastigheter representeras i megabit per sekund eller Mb. Desto mer Mbs, desto snabbare bredbandshastigheten. Men kom ihåg att den annonserade hastigheten är ”genomsnittet” (mer om det nedan) och representerar inte nödvändigtvis den faktiska hastigheten du äntligen kommer att få. Det varierar beroende på var du bor.

0-12Mb: Denna bredbandshastighet på ingångsnivå överförs via en ADSL-anslutning. Det motsvarar drygt 1 MB per sekund. Det bör vara tillräckligt snabbt för små hushåll där endast en eller två personer använder internet på en gång. Var medveten om att om du streamar så kan du uppleva det udda avbrottet.

25-50Mb: Nu erbjuder alla stora leverantörer snabbt fiber bredband. Det här är den bästa platsen mellan snabba hastigheter och bra värde och är den rätta vägen för ett familjehushåll där fyra eller fem medlemmar alla strömmar, laddar ner och surfar på en och samma gång.

50+ Mb: Om du streamar 4K-TV eller har massor av människor som försöker använda din bredbandsanslutning på en gång, kan det vara värt att skaffa extra hastighet. Det kan kosta dig mer, men du är ganska garanterad laggfri användning.

Vad är ”genomsnittlig” hastighet för bredband?

 

Sedan maj 2018 har kraven ändrats på hur internetleverantörer marknadsför deras tjänsters hastighet. Istället för ”upp till” hastigheter måste de nu ge ett ”genomsnitt”.

För dessa ändamål betyder medelvärdet hastigheten i Mb som mottas av över 50% av användarna mellan “peak” timmarna från 20:00 till 22:00 i Sverige. Du är dock inte garanterad den hastigheten, så dubbelkontrolla med din leverantören exakt vad deras minsta hastighetsbestämmelser är.

 

Finns fiber bredband tillgängligt i mitt område?

 

Det finns ett mycket enkelt sätt att ta reda på … Klicka på knappen och skriv in ditt postnummer. Hos Ownit, Sveriges bästa bredband, kan du se om du är tillgänglig för att få snabbt fiber bredband.

Grovt sett har 90% av Svenska hem nu möjlighet att ansluta till fiber bredband.

 

 

Måste jag betala någonting i förskott för bredband?

 

Eventuellt. Ibland finns det startavgifter, de flesta av de stora bredbandsleverantörerna begär åtminstone lite betalning när du stänga av ditt kontrakt, även om det bara är för att täcka kostnaden för att leverera din nya router. Beloppet beror vanligtvis på vilket paket du väljer.

Men massor av leverantörer går nu vidare från den gamla trenden och har nu skrotat deras aktiveringsavgift helt, medan andra kör frekventa kampanjer där de tillfälligt skrotar sina uppehållskostnader.