BREDBAND FÖR FÖRETAG

Bredband är viktigt för de flesta företag, men hushållspaket avsedda för hemmabruk kommer förmodligen inte att duga. Ditt företag behöver en tillförlitlig anslutning, en snabb bredbandshastighet och en god servicenivå som bara en businessöverenskommelser kan ge.

 

Vad är business bredband?

Affärsbranschen tillgodoser små och stora företag genom att tillhandahålla en tjänst utöver det vanliga som räcker längre än en personlig bredbandsanslutning. Tjänsterna varierar beroende på leverantör, men kan sträcka sig från kostnadsfri installering och fri utrustning som routrar, till paket som inkluderar gratis samtal och obegränsad användning.

 

Varför företagsbredband?

Affärspaket skiljer sig från vanliga bredbandspaket på några sätt, men det är uppenbart att du kan få dedikerat tekniskt stöd och du kan uppleva bättre bandbredd vid fler tider på dagen, så ditt internet inte någonsin blir långsamt när det är som mest nödvändigt. Dessutom innehåller många business paket en statisk IP-adress.

 

Statisk IP-adress

Med en statisk IP-adress kan du vara värd för dina egna servrar. En IP-adress (internetprotokoll) är det sätt som andra datorer identifierar din företagsdator via internet.

De flesta private bredbandsanslutningarna har en dynamisk IP-adress, vilket innebär att det ändras varje gång du loggar in. Men bredbandsanslutningar för företag brukar använda en statisk IP-adress, vilket innebär att din online-närvaro blir densamma, som en företagsadress som du kan skicka och ta emot post till.

En statisk IP-adress är utmärkt för företag eftersom du kan vara värd för dina egna servrar, hosting webbplatser, e-postservrar, du kan skapa ditt eget virtuella privata nätverk (VPN) och du kan logga in på ditt nätverk från var som helst i världen. Plus, om du vill, kan du köra ett CCTV-system via ditt nätverk så att du kan se affärslokalerna när som helst.

Men det är förstås bara början, företags bredband kan också ge datahanteringsbehörigheter, säkerhetskopiering och återhämtningstjänster för dina enheter och molnbaserad programvara för när du är borta från kontoret.

Teknisk support

Hur mycket teknisk support du behöver och tar emot kommer att skilja sig avsevärt från ett företags till ett annat. Detta är så viktigt för din server och webbplats. Och om din server går ner är det absolut nödvändigt att det inte tar för länge för att se till att ditt företag inte förlorar affärer.

Så när du överväger en företags-bredbandsleverantör, se till att du får servicenivåavtalet (SLA). SLA kommer att identifiera när du kan få stöd (via öppettider eller 24 timmar), hur mycket stöd du får, och om du kan få ingenjörer att åtgärda problemet och eventuella svarstider. Vilken som helst värdig affärs-bredbandsleverantör kommer att ha en SLA och kommer ofta att vara öppna för förhandling kring vissa delar.

Du bör också se till att du får antivirus- och antispamfiltreringsfunktioner för din webbplats och e-post. Dessa säkerhetsfunktioner är ett måste för företag som använder en statisk IP-adress, eftersom de är sårbara och lättare att hacka. Tänk på att få ett lösenordsskyddat extranät – en plats att lagra data – som kan säkerhetskopieras dagligen med ett molnbaserat nätverk.

 

Mobilt bredband för Business

Det kan vara en bra idé att även skaffa ett businesspaket för mobilt bredband, om du eller dina anställda är ute från kontoret mycket när du till exempel åker på möten. Detta gör det möjligt för dina företagsmedlemmar att surfa på internet, läsa och svara på e-postmeddelanden och i allmänhet fortsätta jobba när de är borta från verksamheten.

Du bör också kontrollera om din leverantör har molnfunktioner, eftersom du då kan använda din server och data vart som helst och detta gör din verksamhet helt mobil. Självklart kan du också ha ett företagskontrakt eller använda den lokala Wi-Fi-enheten, men dessa kan vara mindre säkra än ett dedikerat mobilt bredbandspaket eller molntjänst.

 

Vad sägs om webbhotell?

Webbhotell skiljer sig från bredband, men det är värt att veta om. Företagen erbjuder ofta tre olika sätt att hosta företagets webbplats.

Du kan ha delad hosting, vilket innebär att du delar en server med olika företag. Detta kan vara långsamt ibland men är bra för webbplatser med långsammare bandbredd.

Om du har en dedikerad server så har du hela servern ensam, vilket i stort sett garanterar en snabbare prestanda.

Slutligen kan du ha en molnbaserad server, som drar från en pool av resurser som möjliggör dynamisk hosting.